Waar kan ik de domeinnaam eigenaar checken?

Jij hebt de perfecte domeinnaam gevonden, maar… hij is al bezet #$%!@@. Wat nu? De domeinnaam eigenaar zoeken en proberen om de domeinnaam over te nemen natuurlijk. Online is er vrij weinig anoniem dus ook de eigenaar van een domeinnaam is te achterhalen, zeker met behulp van deze 5 eenvoudige tips. En dan is het daarna aan jou om hem een aanbod te doen wat hij niet kan afslaan.

Wat is een domeinnaam eigenaar?

Een domeinnaam is niet iets tastbaars, het is niet iets wat je in een kluis kunt leggen of aan de muur kunt hangen. Hoe kan je dan toch eigenaar zijn van een domeinnaam en wat betekent dat dan eigenlijk? Het eigenaarschap van een domeinnaam is niet via de wet geregeld, maar is in handen van de SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Andere extensies hebben, zoals je verderop kunt lezen, weer andere instanties die het eigenaarschap beheren.

Wanneer jij een domeinnaam registreert dan ben jij op dat moment de houder, de domeinnaam eigenaar, en heb je het gebruikersrecht. Op het moment dat jij niet meer betaald, de domeinnaam zelf opheft of de domeinnaam verkoopt dan vervalt dat recht. Ook als jij iemand anders opdracht geeft om een domeinnaam voor je te registreren en je documenteert dat goed, dan ben jij alsnog de domeinnaam eigenaar. Dus de eigenaar zoals deze in de WHOIS staat hoeft dus ook niet de daadwerkelijke officiële eigenaar te zijn.

Een domeinnaam is ook een juridisch eigendom, je kunt het verkopen, overdragen, achterlaten, erven of uit een failliete boedel opkopen.

Wat is een domeinnaam eigenaar

Hoe achterhaal ik de eigenaar van een domeinnaam?

Er is geen centraal register van alle domeinnaam eigenaren, elk land heeft zijn eigen extensies en het daarbij horende eigenaar register (ccTLD) en er zijn generieke domeinnamen die ook weer in een apart register staan (gTLD). De ICANN houdt een mooie totaallijst bij van alle extensies, maar ik ga in deze post vooral in op de populaire domeinnaam extensies (TLD). Meer over ccTLD, gTLD of TLD’s vind je in onze domeinnaam FAQ.

In de onderstaande tabel heb ik de meest populaire extensies gezet, voor een Nederlandse handelaar, en de direct link naar de websites waar je de eigenaar kunt achterhalen. De technische term, hoe logisch ook, is WHOIS; je voert een WHOIS uit op een domeinnaam om te zien wie de domeinnaam eigenaar is.

Extensie (TLD)BeheerderWHOIS website
.NLSIDNSIDN WHOIS
.BEDNS BelgiumDNS Belgium
.EUEURidEURid WHOIS
.COMVerisignVerisign WHOIS
.DEDEnicDenic WHOIS

Er zijn overigens ook voldoende providers of registrars die een WHOIS raadpleeg optie aanbieden voor meerdere extensies, maar in dit geval zou ik wel adviseren om je informatie zo dicht als mogelijk bij de bron op te halen; dat kan via bovenstaande websites.

Alternatieve manieren om een eigenaar te vinden

Zoek de eigenaar van een domeinnaam

Tegenwoordig zijn er ook manieren om jezelf als domeinnaam eigenaar wat te verstoppen. Providers bieden de mogelijkheid om hun informatie daar neer te zetten, of er zijn speciale bedrijven die hun gegevens hiervoor lenen. Hoe kom je dan toch achter de eigenaar van een domein? Gebruik deze vijf tips:

  1. Tik de domeinnaam gewoon eens in, als een domeinnaam niet in gebruik is dan is de kans groot dat hij al te koop staat bij een SEDO of DAN, dan is een bod op de domeinnaam snel gedaan.
  2. Bij de Kamer van Koophandel heb je ook een hele handige zoekfunctie om door het bedrijven register te zoeken. Wanneer een eigenaar zijn domeinnaam ook als handelsnaam of bedrijfsnaam heeft opgegeven dan komt deze ook netjes terug in de resultaten en kun je kijken of je contactgegevens kunt vinden op het KvK uittreksel.
  3. Gebruik social media. Tik de domeinnaam in op Twitter, Instagram, LinkedIn of YouTube. Als de eigenaar er ooit iets mee van plan was dan is de kans groot dat hij ook op de socials wat accounts heeft aangemaakt, dit kan weer een aanknopingspunt zijn voor het vinden van de eigenaar.
  4. Mocht er nu geen website meer op draaien dan kun je via archive.org kijken of dat ooit wel het geval was, in een eerdere versie van de website is het misschien nog mogelijk om meer eigenaar gegevens te achterhalen.
  5. En natuurlijk.. Google.. Google de domeinnaam of de eventueel gevonden bedrijfsnaam.