Wat betekent domeinnaam quarantaine?

Quarantaine is eigenlijk een medische term en betekent ‘het afzonderen van iemand voor een bepaalde tijd’. De term is ontstaan in de 13e eeuw tijdens de pest epidemie en werd van origine uitgesproken in het Italiaans als ‘quaranta giorni’, waar later het woord quarantaine van is afgeleid. In het Italiaans betekent dit overigens letterlijk ’40 dagen’ en daarmee stopt de geschiedenis les overigens. Bij domeinnamen hebben we het ook over een quarantaine periode en daar gaat deze blogpost over.

Hoe komt een .NL domeinnaam in quarantaine?

Wanneer een .NL domeinnaam bij de SIDN.nl wordt opgeheven door de eigenaar, of de curator in het geval van een faillissement, dan komt deze na de daadwerkelijke opzegging in een quarantaine periode. Deze periode duurt vervolgens 40 dagen en na die 40 dagen komt de domeinnaam weer vrij voor registratie voor iedereen.

Domeinnaam uit quarantaine halen bij de SIDN.nl

Hoe krijg ik een domeinnaam uit quarantaine?

In principe is de enige partij die een .NL domeinnaam weer uit quarantaine kan halen de originele eigenaar van de domeinnaam. Deze quarantaine periode is ook met name bedoelt om eigenaren die bijvoorbeeld een foutje hebben gemaakt, de domeinnaam per ongeluk hebben opgeheven of even financieel niet de middelen hadden om de rekeningen te betalen de kans te geven om het domein alsnog te behouden.

Wat moet je doen als je in zo’n situatie zit? Als de wiedeweerga je domeinregistratie provider bellen en vragen of hij de opheffing ongedaan kan maken, jij als eigenaar bent ook de enige die dit kan doen.

Bij de SIDN staat er overigens ook netjes uitgeschreven welke stappen je moet volgen om een opheffing ongedaan te maken.

Kun je als niet eigenaar een domeinnaam uit quarantaine halen?

Nee, officieel kan dit niet – alleen de eigenaar kan dit. Natuurlijk zijn er wel wat scenario’s te bedenken waarin dat wel mogelijk zou zijn. Je kunt b.v. de originele eigenaar vragen of je het domein van hem kunt kopen, nog voordat hij vrij komt en misschien wel geregistreerd wordt door iemand anders. Kijk dan even in de WHOIS bij de SIDN.nl, zoek de eigenaar op en stuur brutaal een mailtje.

Het kan ook voorkomen dat de eigenaar is overleden of failliet is en geen zeggenschap meer kan hebben over de domeinnaam. Dan is de curator of een eventuele notaris je beste optie, je kunt via de WHOIS eventueel achterhalen wie de provider is en aan hen vragen of je de contactgegevens mag van de curator of eventueel de notaris. Die laatste zal je misschien liever niet helpen, maar de curator zeker wel – die wil graag nog wel wat geld uit de failliete boedel terughalen.

Hoe kom ik aan een domeinnaam die vrij komt uit quarantaine?

Er is een enorm levendige handel in het snel registreren van .NL domeinnamen die vrij komen. De datum waarop zo’n domeinnaam vrij komt is bekend, kijk maar simpelweg in de WHOIS – daar staat het netjes. Er zijn dan ook voldoende partijen die hier slimme tools voor hebben ontwikkelt die razendsnel zo’n domeinnaam weer kunnen registreren. Want reken maar dat er soms pareltjes bij zitten die je voor een mooi bedrag kunt overnemen. Meer over het handelen in domeinnamen kun je nalezen in deze blogpost.

In onze domeinnamen winkel zie je genoeg mooie domeinnamen die we vlak na quarantaine hebben overgenomen.

Hoe zit dat met domeinnamen uit het buitenland?

Dit artikel beschrijft met name hoe het zit met .NL domeinnamen, maar eigenlijk hebben alle extensies wel een soortgelijke procedure om te voorkomen dat je per ongeluk een domeinnaam ‘kwijt raakt’. In volgende blogs zal ik hier nog wat verder over uitweiden, want de concurrentie (met name op de .COM markt) is een stuk groter dan bij de .NL’s.