FAQ

In de domeinnaam handel kom je een hele hoop afkortingen en termen tegen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Wij van Domeinhustles.nl proberen je wat op weg te helpen en hebben de belangrijkste voor je uitgewerkt in deze FAQ (frequently asked questions).

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke naam op het Internet die kan worden gebruikt voor het benaderen van je een website of e-mail. Een domeinnaam bestaat uit twee delen, het second level domain en het top level domain. In het voorbeeld van domeinhustles.nl is domeinhustles het second level domain en nl het top level domain.

Meer informatie over wat een domeinnaam is vind je in onze Blogpost.

Wat is een TLD?

Een TLD staat voor Top Level Domain en is over het algemeen bekender onder de naam (domeinnaam) extensie. Het laatste stukje van je domeinnaam, dit kan zijn .NL, .COM, .ORG of nog legio meer. Een volledige lijst vind je op Wikipedia.

Lees in ons Blog het artikel over de keuze voor een domeinnaam en de link met SEO.

Wat is een URL?

Een URL staat voor Uniform Resource Locator en betekent eigenlijk het volledige adres van je website of webapplicatie. Dit is inclusief ‘alles’, een voorbeeld is bijvoorbeeld https://domeinhustles.nl/seo-en-domeinnaam-keuze/. Vanaf https:// tot de laatste / is onderdeel van de URL.

Wat is een Backlink?

Een backlink is een link van een externe website, met een andere domeinnaam, dan die van jou. Dit kan een link zijn naar het hoofddomein of een specifieke pagina of een specifiek artikel. Google vind backlinks erg waardevol, hoe meer sites naar jouw site en link hebben hoe beter.

Dat er heel veel verschil zit in backlinks kun je nalezen in ons Blog artikel over backlinks.

Wat zijn META tags?

META betekent letterlijk ‘over’ of ‘in relatie tot’, in het geval van een website geven META tags dus informatie ‘over’ die website; in tag vorm. Deze informatie is grotendeels niet direct zichtbaar voor je website bezoeker maar met name zoekmachines maken hier gebruik van. META tags voeg je toe aan je website en gebruik je bijvoorbeeld om de titel van je website aan te geven of een korte omschrijving te geven waar je website over gaat. Dat zijn dan ook meteen wel de belangrijkste META tags. Deze informatie neemt de zoekmachine dan weer over in haar zoekresultaten. De META tags zijn nog steeds enorm waardevol en is het des te belangrijker dat je META tags aansluiten bij je content en kloppen.

Wat is een Subdomein?

Een subdomein is dat deel van je URL dat voor je domeinnaam staat. Het meest voorkomende voorbeeld is het ‘www’ subdomein, voor veel mensen is dat eigenlijk de standaard; maar het is geen verplichting om die toe te voegen. Wanneer je website adres www.sneakerhead.nl is dan is ‘www’ het subdomein, ‘sneakerhead’ het Second Level Domain en ‘.nl’ de extensie. Zet er nog http:// voor als zijnde het protocol dan heb je met http://www.sneakerhead.nl weer een URL te pakken.

Wat is SERP?

SERP staat voor Search Engine Result Page, en zijn de resultaten die een zoekmachine laat zien naar aanleiding van jouw zoek opdracht. Dit zijn zowel de organische resultaten als de betaalde resultaten.

Wat is een registry?

Een domeinnaam koop je bij een registrar, een geaccrediteerde partij die domeinnamen van een specifieke TLD (extensie) mag verkopen. Deze partij wordt geaccrediteerd door een registry, deze registry is weer aangewezen om als enige partij een specifieke TLD te beheren, zowel op administratief als technisch vlak. Je kunt als klant, officieel heet je dan weer de registrant, niet zelf direct bij de registry domeinen kopen – dit kan alleen via een registrar. In het geval van de .NL domeinnamen is de SIDN het registry, zijn TransIP of Mijndomein registrars waar jij als klant, de registrant, domeinen kunt kopen. Voor de .BE domeinen is DNS.be het registry, maar kun je ook weer via TransIP of Mijndomein .BE domeinen kopen.

Wat is een SLD?

Wat wij eigenlijk ‘het domein’ noemen heet technisch het Second Level Domain, oftewel de SLD. In domeinhustles.nl is domeinhustles de SLD en de .NL is de TLD.

Wat is domeinnaam quarantaine?

Wanneer een domeinnaam eigenaar een domeinnaam heeft opgeheven dan komt deze in een quarantaine periode. Dit is een periode van 40 dagen waarbinnen het domeinnaam niet werkt, maar ook niet kan worden overgenomen door andere partijen. Na die 40 dagen komt de domeinnaam vrij en is hij weer vrij te registreren door iedereen. Meer hierover in onze domeinnaam quarantaine blogpost.

Wat is een ccTLD

We weten dat een TLD een extensie is, zie hierover, maar wat is dan een ccTLD? Een ccTLD staat voor Country Code Top Level Domain oftewel een domeinnaam extensie die in het beheer is van een land. Zo beheren wij in Nederland de .NL, de Belgen de .BE, de Duitsers de .DE en de Fransen de .FR. Een totaal overzicht van alle ccTLD’s vind je op Wikipedia.

Mis je nog bepaalde zaken in deze FAQ of staan er zaken in dit toch niet helemaal kloppen? Neem dan contact met ons op, dan passen we het direct aan.