Wat is een domeinnaam?

De domeinnaam waar je nu naar kijkt, is domeinhustles.nl. Het huis waarin je woont heeft ook een adres, net als het bedrijf waar je werkt. Gelukkig maar! Adressen maken personen en bedrijven overal ter wereld vindbaar. Online werkt het niet anders. Om een website te kunnen vinden, heb je het adres van die site nodig en een adres op internet wordt een domeinnaam genoemd.

Van cijfers naar letters

Domeinnamen zijn uitgevonden om het internet gebruikersvriendelijk te maken. Alle servers, routers en computers die verbonden zijn met internet communiceren met elkaar via IP-adressen. Achter iedere domeinnaam op internet gaat een IP-adres schuil. Wanneer je een website bezoekt, bijvoorbeeld nu.nl, maakt jouw PC, laptop of telefoon verbinding met het unieke IP-adres van deze website.

Jouw computer of telefoon kunnen prima overweg met deze IP-adressen, deze cijferreeksen. Alleen wij mensen een stuk minder goed. In principe logisch, want een IP-adres is lang, complex en daardoor nauwelijks te onthouden. Het IP-adres van nu.nl is nu bijvoorbeeld 13.227.220.107, als jij nu.nl wilt bezoeken en je moet elke keer die cijferreeks invoeren dan ben je daar snel klaar mee. Ken je nagaan wanneer je een IPv6 adres moet opzoeken, die zien er zo uit: 2600:9000:2204:3000:16:d524:7fc0:93a1.

Daarom is er gekozen om deze cijfer en letterreeksen te koppelen aan begrijpelijke en vindbare namen. Een domeinnaam is dus een internetadres dat is gekoppeld aan de technische cijferreeks die daarbij hoort.

Stel je bijvoorbeeld ook eens voor dat je aan Tim Cook van Apple vraagt, waar werk jij vandaag en hij zegt ’37° 20′ NB, 122° 1′ WL’. Knap lastig te onthouden of in je navigatie te zetten toch? Als hij zegt ‘Vandaag werk ik op Apple Park in Cupertino’, dan gaat dat een stuk makkelijker. Een makkelijke vertaling van een technische lokatie, net zoals het werkt met een domeinnaam.

Hoe is een domeinnaam opgebouwd

Een domeinnaam valt uiteen in twee onderdelen, een naamgedeelte (ook wel second-level-domain of SLD genoemd) en een extensie (een TLD of top-level-domain). In ons domein domeinhustles.nl is ‘domeinhustles’ dus de naam en ‘nl’ de extensie. Meer informatie over SLD’s en TLD’s vind je in onze FAQ.

Hoe ziet een domeinnaam eruit?

Houdbaarheid van domeinnamen

Wanneer iemand een domein registreert, betekent dit dat hij of zij voor een bepaalde periode het exclusieve gebruikersrecht van de naam krijgt. Deze persoon is dus niet de permanente eigenaar van de domeinnaam. Na een periode van 1 of 2 jaar kan de registratie, het vastleggen van het gebruikersrecht, worden verlengd. Dit gebeurd gewoon automatisch, mits je natuurlijk betaald.

Het gebruikersrecht van een domeinnaam kan overigens ook worden verkocht, en zo is er al jaren een levendige domeinnaam handel aan de gang.

Waar koop ik een domeinnaam

In de vorige paragraaf maakte we al een beetje de nuance dat je de naam dus niet koopt, je koopt tijdelijk het gebruikersrecht. Zolang jij je rekeningen betaald en je netjes aan de regels houd blijft deze onder jouw beheer en controle.

Er zijn honderden partijen waar je tegenwoordig eenvoudig een domeinnaam kunt registreren, Google is je beste vriend. Wij hebben prima ervaringen met onderstaande partij:

Domeinregistratie bij Yourhosting.nl