Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link naar jouw website, vanaf een andere website. Heel simpel, niet meer dan dat. Waarom zijn backlinks dan zo enorm belangrijk? In dit artikel gaan we wat dieper in op het concept van de ‘backlinks’, waarom het zo belangrijk is, wat je kunt doen om backlinks te verzamelen en wat je vooral niet moet doen.

Waarom vind Google backlinks belangrijk?

Google wil haar bezoekers de beste zoekervaring bieden. Hoe zweverig dat ook klinkt, je kunt je er iets bij voorstellen. Als je zoekt op ‘hoe moet ik belastingaangifte doen?’ dan wil je graag bij zoekresultaten uitkomen die je dat haarfijn kunnen uitleggen, en wanneer jij zoekt op ‘wat moet de bandenspanning van mijn fiets zijn’ dan wil je niet uitkomen op een webshop waar je een nieuwe driewieler kunt kopen. Hoe concreter de vraag, hoe strenger Google de resultaten sorteert.

Naast heel veel slimmigheden die Google zelf heeft ingebouwd, vind Google het ook heel belangrijk dat andere websites naar jouw content linken. Zie het voor je dat je op een verjaardag vraagt ‘hey, wie kan ik het beste vragen om mijn woonkamer te verven’? Als er 10 van je vrienden zeggen ‘Henk is je man’ dan weet jij, ‘Henk is de man!’ en jij gaat Henk bellen. Google werkt eigenlijk hetzelfde, hoe meer websites linken naar ‘Henk’ hoe hoger Google dat waardeert. Want waarom zouden al die websites linken naar ‘Henk’ als ‘Henk’ een hopeloze schilder is?

En hoe meer backlinks, hoe beter! Hier zit natuurlijk wel een ‘maar’ aan, maar die pakken we later in dit artikel wel even terug.

Wat voor soorten backlinks zijn er?

Een backlink is een link naar jouw site, naar jouw content. Maar hier zit logischerwijs wel een nuance in. Wanneer jij zelf 100 websites begint en je gaat allemaal kruislinks backlinks naar elkaar zetten dan zal Google dat snel doorhebben en daar ook weinig waarde aan hechten en je misschien zelfs wel ‘minpunten’ geven.

Een backlink is een backlink, maar Google geeft hier dus zeker wel andere waarde aan. Stel je voor dat jouw artikel genoemd staat op NOS.nl, dan is zo’n link veel meer waard dan wanneer je op een algemene startpagina staat. Als je bijvoorbeeld zoekt naar ‘enquetes invullen’ dan zie je dat een NOS artikel op de 4e plek staat, terwijl er flink wat SEO activiteiten plaatsvinden op die zoekterm. Zo zie je dat NOS.nl dus al een flinke extra waarde heeft voor Google. Een backlink op zo’n site is dus enorm waardevol.

Zoekresultaat op Enquetes invullen

Daarnaast is een backlink op een site die qua content matched met die van jou ook waardevol. Want waarom zou een ‘concurrent’ qua content jouw site adviseren, dan moet je wel hele goede content te bieden hebben. Zo’n backlink is ook weer meer waard dan een linkje vanaf een dochterpagina van Startpagina.nl bijvoorbeeld.

En nu we het er toch over hebben, er zijn honderden startpagina’s waar je backlinks kunt ‘kopen’. Van een paar euro tot een paar tientjes per jaar of zelfs wel meer en je krijgt een verwijzing. Of dit slim is is een tweede, ik zou persoonlijk mijn tijd steken in het schrijven van goede content (en beter dan de rest) en op een natuurlijke manier mensen verleiden om jouw content te linken.

Hoe krijg je meer backlinks?

Dat klinkt heel mooi, gewoon goede content maken en dan vinden ze je vanzelf wel. Verwacht daar niet teveel van, je zult zelf de boer op moeten. Mailen, DM’en, chatten, bellen of wat ook maar nodig is om op die sites die waarde hebben voor jouw ranking een backlink te krijgen.

Het begint natuurlijk met goede content, dus besteed daar je aandacht aan. Zorg dat jouw content de beste content is, en meer is niet altijd beter. En wees eens brutaal en ga een website eigenaar aanschrijven ‘hey, jij verwijst in je artikel fietsbanden kiezen naar een Blog post over het beste ventiel, maar ik heb een nieuwe artikel geschreven en daar ga ik er niet eens drie dubbel uitgebreid op in. Misschien wat voor jouw bezoekers?’. Een klein voorbeeld, maar het is een numbers game.. aan de slag en mailen maar!

Wat moet je niet doen in linkbuilding?

Probeer maar niet vals te spelen joh, ga niet zelf 100 sites bouwen en kruislings naar elkaar linken, bij een of andere vage website 1000 backlinks inkopen of op elke startpagina dochter pagina een link kopen. Google heeft het door, als het niet nu is dan over een paar maanden wel. En de gevolgen dan zijn frustrerender da nu de tijd steken in kwalitatieve, lang lopende, backlinks.

Laatste tip over linkbuilding

Nog een laatste tip; onderhoud je backlinks. De mailtjes die jij stuurt naar al die webmasters die sturen je collega’s ook, die zitten echt niet stil. Check je backlinks, doen ze het nog, gaan ze naar valide content, heeft die website nog steeds waarde, is de omschrijving van de link goed, linken ze met mijn domeinnaam of met het artikel wat ik heb geschreven? Hou het in de gaten!